33. szám

Kedves Olvasóink!

Jelen számunkban nosztalgiázunk. Azok a régi szép idők! Felidézzük a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas évek hangulatát és termékeit. Megismerhetik a Tisza cipő újjáélesztésének és a budapesti Menza étterem létrejöttének történetét. Mindezt nem más meséli el nekünk, mint Vida László, akit múltidéző ötletei nyomán retrókirályként ismer az ország.

Kubai retróhangulat árad Suskó Irén történész, egyetemi tanár élettörténetéből, aki negyven évet töltött Kubában. Kinti életéről dokumentumfilm is készült.

A módSZERtár rovatunkban a pontHU csapata dalokon keresztül dolgozta fel a retrót mint kulturális témát. A Fókuszban magyar termékeket és régi reklámdalokat gyűjtöttünk össze, amelyeket a megadott linkeken meg is hallgathatnak. A hatvanas, hetvenes évek gyermekeinek újszerű élményt nyújtott az akkoriban készült számos animációs, báb- és rajzfilmsorozat – néhány ikonikus mesefilmet Önöknek is csokorba gyűjtöttünk.

A téma aktualitása folytán pár oldalt a koronavírus okozta válságnak is szenteltünk. Ismerkedjenek meg az elmúlt hónapokban megjelent neologizmusokkal! Figyelmükbe ajánljuk dr. Veszelszki Ágnes munkáját, a kereken 400 szót és kifejezést tartalmazó Karanténszótárt is.

Maradjanak egészségesek!

Előfizetői szám:
Jelszó:

Nepál
Nepal
Nepal
Ez a 557. szó.
Név:
E-mail:
Nyelv:
Biztonsági kód: rfrk
Biztonsági kód: